1970

1970 poster 3

 

In 1970 was Juliana, koningin van Nederland. Het betaalmiddel was de gulden. Ons dagelijkse eten bestond uit de gewone Hollandse pot: aardappelen, vlees en groente. Al dan niet gestampt of geprakt. Heel voorzichtig kwam de buitenlandse keuken ons huis binnen. Macaroni en Chinees. 

Maar bovenal is 1970 het jaar waarin jij geboren bent. Hieronder in het kort wat er nog meer gebeurd is in 1970.

 Houston we have a problem 

houston we had an problem

Twee dagen na de lancering van de Apollo 13 ontploft er een zuurstoftank. Door slim gebruik te maken van systemen uit de maanlander Aquarius en gebruik te maken van de zwaartekracht van de maan, weet de Appollo 13 bemanning heelhuids naar de aarde terug te keren. Ze zijn dan wel niet op de maan geland maar zijn wel recordhouders van degene die het verst weg van de aarde weggeweest zijn. Op 13 april 1970 waren ze 401.056 km van huis.

Natuurrampen

In 1970 zijn er wereldwijd verschillende grote aardbevingen en overstromingen met duizenden doden en gewonden.

Sinds 1970 wordt op 22 april elk jaar wereldwijd de Dag van de Aarde gevierd, ook wel bekend als Earthday. Het doel van deze dag is om milieubewust gedrag en beleid te stimulerenom onze negatieve invloed op de aarde te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan.

Computermuis

In november krijgt de Amerikaan Engelbart patent op een houten doosje met 2 metalen wieltjes, de voorloper van de huidige computermuis.

eerste computer muis

Havenstaking

In de Rotterdamse haven breekt een grote staking uit nadat er veel ongenoegen is over het salaris en het werken met koppelbazen. Meer dan tienduizend havenarbeiders leggen het werk neer. De staking duurt 3 weken.

Sport

Op 6 mei wint Feyenoord als eerste Nederlandse voetbalclub de Europacup 1. Brazilie wint in Mexico de wereldtitel door Italie in de finale van het WK voetbal met 4-1 te verslaan.

Joop Zoetemelk wordt 2e bij de Tour de France.

Ard Schenk wordt winnaar bij het WK alround schaatsen voor mannen. Kees Verkerk wordt 3e. Winares van het WK alround schaatsen voor vrouwen wordt Atje Keulen-Deelstra. Tweede wordt Stien Kaiser.

Heroine.

Amsterdam wordt begin jaren zeventig geplaagd door een snel om zich heen grijpend heroine probleem. Vanuit Azië komen kilo’s onversneden heroine op de markt en die vinden gretig aftrek. Het aantal verslaafden groeit met duizenden per jaar. Een cocktail van diefstallen, overdoses, zwervende en rondhangende junks, vergiftigt de stad.

Damslapers

In de zomer kwamen er van heinde en ver honderden hippies naar de Dam om er te bivakeren. Dit leverde problemen op met de openbare orde en hygiene. In augustus 1970 verbood de burgemeester van Amsterdam het slapen op de Dam. Dit leidde tot veel rellen met gewonden en plunderingen, De volgende dag besloten 80 man van korps Mariniers en Koninklijke Marine om op eigen houtje de Dam schoon te vegen.Zij sloegen de hippies met wapenstokken en koppelriemen van de Dam.

Dolle Mina's

Deze feministische groep laat in 1970 voor het eerst van zich horen. Doelen die de Dolle Mina's wilden bereiken waren onder andere: gelijk loon voor gelijke arbeid, meer en betere sexuele voorlichting en opvoeding, goede anticonceptie, zelfbeslissing over abortus (baas in eigen buik), werken voor gehuwde vrouw als dit haar wens is, uitbreiding kinderopvang, tegen de Miss verkiezing, alle opleidingen toegankelijk voor vrouwen.

Televisie

Rond 1970 zat de gemiddelde Nederlander anderhalf uur per dag voor de televisie. 

Op 1 januari 1970 begin de STER met het uitzenden van reclameboodschappen in kleur.

STER reclame

Toppop

Op 22 september wordt in Nederland de eerste aflevering van Toppop uitgezonden bij de AVRO. Toppop wordt gepresenteerd door Ad Visser. Penney de Jager zorgt voor het ondersteunend ballet. Toppop is het eerste Nederlandse wekelijke popprogramma en is tot 1986 op tv geweest. Onder de handen van Ad Visser groeide Toppop uit tot een legende met optredens van wereldsterren.

260px Penney de Jager Ad Visser toppop

Andere programma's op tv waren: Eén van de 8, Catweazlle, All my Children, Mash, De kleine Waarheid, Zo Vader, Zo Zoon, Mc Cloud, Tatort, Op Losse Groeven.

Eurovisiesongfestival in Nederland

De 15e editie van het Eurovisiefestival wordt gehouden in Amsterdam. Zweden, Noorwegen, Portugal, Finland en Oostenrijk deden niet mee omdat ze het er niet mee eens waren dat er in 1969 4 winnaars werden gekozen. De winnaar werd Ierland met het liedje "Al kind of Wonderfulls" door Lana. Nederland wordt 7e met "Hearts of Souls" vertolkd door Waterman

Pinkpop

In Geleen wordt op 2e Pinksterdag het eerste Pinkpopfestival gehouden. De entree bedroeg 3 gulden 50.Tienduizend bezoekers luisterden onder meer naar: Golden Earring, L'ving Blues, Opus, Bismarck, Dream en The George Baker Selection.Pinkpop is het langstlopende popfestival ter wereld. Sinds 1996 is het een driedaagsfestival.

Holland Pop Festival

hollandfesttttttt

Holland Pop Festival was een driedaags festival in het Kralingse Bos in Rotterdam. Het was het Nederlandse antwoord op het Amerikaanse Woodstockfestival. Het festival vormde in feite het begin van het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van marihuana. De vele undercoveragenten traden niet of nauwelijks op tegen het vele openbare gebruik en handel van marihuana. Prijs van een kaartje voor 3 dagen was 35 gulden. Bands die optraden waren oa: Santana, Jefferson Airplane, the Byrds, Pink Floyd, White Rabbit.

Jan, Jans en de kinderen

In december 1970 kwam de strip Jan, Jans en de kinderen voor de eerste keer in het weekblad Libelle. Het is een strip rond een typisch Nederlands gezin waarin dagelijkse gebeurtenissen op een grappige manier beschreven worden. Naast veel humor werd er ook aandacht besteedt aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen met thema's in de taboesfeer zoals homosexualiteit. De strip werd getekend en geschreven door Jan Kruis. De strip verschijnt nog steeds wekelijks in de Libelle.

Club van 27

Zowel Jimi Hendrikx als Janis Joplin overlijden in 1970 op de leeftijd van 27 aan de gevolgen van overmatig drank- en drugsgebruik. In 1994 werd er een verband gelegd met een aantal invloedrijke musici met een levensstijl gekenmerkt door een overmatig drank- en drugsgebruik welke alle op een leeftijd van 27 zijn overleden. Andere leden van deze Forever Young zijn oa: Brian Jones, Jim Morisson, Kurt Cobain, Amy Winehouse.

forever 27

In Londen werd de band Queen opgericht.

April 1970. De Beatles gaan uit elkaar.

Op 12 december treden the Doors voor de laatste keer op met hun zanger Jim Morisson. Na het concert besluiten de bandleden te breken met Jim in verband met zijn onvoorspelbare gedrag.

Shocking Blue was de eerste Nederlandse band die met het nummer "Venus" op nummer 1 kwam van de Bilboard Hot 100 van de Verenigde Staten. In Nederland behaalde Venus 2x de Top 40 maar kwam niet verder dan notering 3.

Welke liedjes waren ondermeer een hit in dit jaar?

 • Deep Purple - Child in time
 • Derek and the Dominos - Layla
 • Elvis Presley - In the Ghetto
 • James Brown - Sexmachine (Get up)
 • Simon and Garfunkel - Bridge over troubled water
 • Shocking blue – Venus
 • The Beatles - Let it be
 • The Guesswho - American Woman
 • The Kinks - Lola
 • Mungo Jerry - In the sumertime
 • De twee pinten - Bij ons staat op de keukendeur, 't is niet altijd rozegeur
 • Corry en de Rekels - Huilen is voor jou te laat
 • The Golden Earring - Another 45 mile
 • Simon and Grarfunkel - El Condor Paso
 • Black Sabbath - Paranoid
 • Cats - Marian
 • Creedance Clearwater Revival - Who'll stop the rain
 • Earth & Fire - Seasons
 • Frijid Pink - House of the rising sun
 • Jefferson Airplane - Somebody to love
 • Norman Greenbaum - Spirit in the sky
 • The Who - See me, Feel me
 • Adele Bloemen, Leen Jongewaard, Piet Römer - Het zal je kind maar wezen
 • Jan Boezeroen - De Fles
 • Gert Timmerman - Brandend zand

Bron: Top40.nl, aandachtvoorgeschiedenis.nl, Wikipedia

 

 

Voorwaarden deelname Sarahdag

icon okeDe voorwaarden:

- je bent 50 jaar in 2020. Geboren in 1970.

Lees meer...

Sarahdag 29 augustus 2020 gaat NIET door!!!!

 

pencil clip art

Sarahdag Rijsbergen...
Traditiegetrouw: iedere laatste zaterdag van augustus!