1971

1971

 

Samen met jou telde ons land 13.266.000 inwoners. Juliana was koningin van Nederland en we betaalden nog gewoon met de gulden. Sinterklaas kwam op 20 december aan in Monnickendam. Er was geen witte kerst. De auto van het jaar was een Citroen GS.

Op verjaardagen dronk de visite zoete witte wijn, bessenjenever, advocaat met slagroom of vruchtenbowl. Daarbij natuurlijk plakjes worst en kaas met daarop een uitje en een augurkje. De meer creatieve huisvrouw ging aan de slag met ei in rookvlees, asperges in ham, gevulde eieren en huzarensalade.

Wonen in 1971 was kleurrijk! Bruin, paars en oranje zijn de modekleuren. Huiskamers werden opgevrolijkt met gehaakte versieringen of macramé, visnetten en biezenmatten.

zoutjes en sigaretten

Maar bovenal is 1971 het jaar waarin jij geboren bent. Hieronder in het kort wat er nog meer gebeurd is in 1971.

Apollo 15, een auto op de maan.

rijden op de maan

De belangrijkste reden om een maanwagen naar de Maan te sturen was om langere afstanden af te kunnen leggen. Kort na de landing stappen David Scott en James Irwin in een wagentje en maken ze een ritje van twee uur waarmee ze een afstand van 27,8 km aflegden. Miljoenen kijkers zien hoe het tweetal vanuit het voertuig de rand van een krater bestuderen. Het is voor het eerst dat er een bemand wagentje op de maan rijdt. Er werden vooral stenen verzameld om naar de aarde te brengen voor onderzoek. De maanwagen werd achtergelaten op de maan. Door de afwezigheid van weersinvloeden en menselijke afstand staat deze er waarschijnlijk nog net zo bij als toen deze werd achtergelaten. Als er ooit weer mensen terugkeren naar de maan met een verse maanwagenaccu, dan is deze weer klaar voor gebruik.

Prinses Maxima geboren

Op 17 mei werd in Argentinie een meisje met de naam Maxima geboren. Andere bekende Nederlanders geboren in 1971 zijn: Wendy van Dijk, Sylvana Simons, Chris Zegers, Sanne Wallis de Vries, Viktor Brand, Paulien Huizinga, Najib Amhali.

De top 5 van meisjesnamen: Maria, Johanna, Sandra, Monique, Esther.

De top 5 van jongensnamen: Johannes, Jan, Marco, Marcel, Jeroen.

 

Jazzfestival Breda

In 1971 werd voor de eerste keer het Jazzfestival georganiseerd in Breda. Aanleiding was het succes van de wekelijkse concerten van de Roaring Twenties Club. Het eerste jaar stonden vooral Bredase Jazzbands geprogrammeerd, aangevuld met enkele internationale bekende gezelschappen. De nadruk lag op de oude jazzmuziek. Bewust koos men voor het Hemelvaartsweekend. Binnen enkele jaren groeide het festival uit tot een massaal festijn waarbij in de loop van de jaren vooral het buitenprogramma populair werd.

Mildredhuis in Arnhem

In februari wordt de eerste abortuskliniek van Nederland geopend. Het hiervoor benodigde geld werd ingezameld bij een televisieactie. De kliniek is opgericht door huisartsen, die er geen vrede mee hebben dat vrouwen voor het afbreken van een ongewenste zwangerschap naar Engeland moesten gaan. Abortus is dan nog steeds strafbaar, maar de kliniek wordt gedoogd.

Sport

Op 8 maart is "The fight of the century": Joe Frazier verslaat Mohammed Ali bij het wereldkampioenschap zwaargewicht boksen in Madison Square Garden.

De Belg Eddy Merckx wint de ronde van Frankrijk. Joop Zoetemelk wordt tweede.

Ard Schenk wordt winnaar bij het WK alround schaatsen voor mannen. Kees Verkerk wordt 3e. Winares van het WK alround schaatsen voor vrouwen wordt Atje Keulen-Deelstra. Tweede wordt Stien Kaiser.

In het Wembley Stadion, in Londen, wint Ajax de Europacup door het Griekse Panathinakos met 2-0 te verslaan.

Gijs van Lennep wint, met Helmut Marko, als eerste Nederlander, de 24 uur van Le Mans. Hij wint de race in een Porsche 917K.

Japanse keizer Hirohito.

Op diverse plaatsen wordt geprotesteerd tegen het bezoek dat de Japanse keizer Hirohoti brengt aan Nederland. Voor veel Nederlanders is Hirohoti het symbool van de onderdrukking tijdens de tweede wereldoorlog. Onder de mensen die demonstreren bevindt zich Wim Kan.

Pretparken

In Amerika worden de attractieparken Magic Mountain en Walt Disney World geopend. Walt Disney World zal uitgroeien tot het best bezochte pretpark ter wereld.

disneyworld

In Nederland opent de Flevohof zijn deuren. Het park wordt geopend door Prinses Beatrix.

Televisie

Rond 1971 zat de gemiddelde Nederlander anderhalf uur per dag voor de televisie.

In Nederland worden "Twee voor Twaalf", "Ter land, ter zee en in de lucht", "Klassewerk" en "Op Losse Groeven" voor het eerst uitgezonden. In Amerika wordt "All in the Family" voor het eerst uitgezonden door CBS. 

De winnaar van de gouden televizier-ring is "De kleine waarheid" van de NCRV.

De kleine waarheid 20168

Weigeren dienstbevel

De soldaat Rinus Weehrmann wordt, vanwege zijn weigering om zijn haren te laten knippen, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Uiteindelijk zal hij vervroegd worden vrijgelaten en wordt de wijze van haardracht vrijgegeven, door het Nederlandse leger.

Eurovisiesongfestival 

De 16e editie van het Eurovisiefestival wordt gehouden in Ierland. De winnaar werd Monaco. Nederland wordt 6e met het liedje "Tijd" vertolkt door Saskia & Serge.

McDonalds Nederland

Op 21 augustus werd het eerste Nederlandse filiaal geopend in Zaandam. Het restaurant werd in samenwerking met Ahold (Albert Hein) gestart. Het filiaal was zelfs de eerste in Europa. Naast de overbekende hamburger staan hier ook kip superbout, appelmoes en zelfs erwtensoep op de kaart. Aardappels voor de friet werden nog met de hand geschild. Verder was hier de McKroket verkrijgbaar die, net als de andere produkten, geleidelijk weer van het menu verdwenen. Jarenlang is deze McKroket niet in beeld geweest om in 1999 landelijk weer terug te keren. Nederland is het enige land waar deze burger verkrijgbaar is.

Echtscheidingswet

De nieuwe echtscheidingswet wordt aangenomen, hierdoor wordt het gemakkelijker om te scheiden. Tot het aannemen van deze wet is echtscheiding aleen mogelijk bij overspel, mishandeling, het onder curatele staan van de partner of indien de partner tot een gevangenisstraf langer dan vier jaar wordt veroordeeld.

Greenpeace

92460639fe486cf2c40f55ebf00e1c92

In december 1971 wordt de millieu organisatie Greenpeace opgericht als protest  tegen een atoomproef van de VS voor de kust van Alaska. Tegenwoordig is Greenpeace een internationale organisatie, met het hoofdkantoor in Amsterdam, die over de hele wereld verzet pleegt tegen milieumisbruik.

Email

apestaartje

De allereerste email werd verstuurd. Ray Tomlinson ontwikkelde de software hiervoor. Hij koos het @ teken om individuele gebruikers te kunnen adresseren.

Mode

De hotpants deden hun intrede. Vaak droeg men er een lange rok met een diepe split overheen of lange laarzen eronder. Op straat werd de hotpants een algemeen verschijnsel en het was daarom niet vreemd dat felle reacties het gevolg waren. In sommige Amerikaanse plaatsen en gelegenheden bestond een verbod op het dragen van een hotpants, terwijl bepaalde Nederlandse scholen meisjes ervoor naar huis stuurden.

Ho Pants 1971 1970 Fashion Trends

De vrouwen stonden in de kappersrij om hun haar symmetrisch te laten knippen. De pony's maakten plaats voor een rechte middenscheiding.

Welke liedjes waren ondermeer een hit in dit jaar?

 • Jacques Herb - Manuela
 • Mieke Telkamp - Waarheen, waarvoor...
 • Poppys - Non, non, rien n'a changè
 • Peter Maffay - Du
 • Wilma met vader Abraham - Zou het erg zijn lieve opa
 • Ike & Tina Turner- - Proud Mary
 • Cats - One way wind
 • Rolling Stones - Brown Sugar
 • Michel Delpech - Pour un flirt
 • Corry en de Rekels - Rozen die bloeien
 • Golden Earring - She flies on strange wings
 • Herman van Keeken - Pappie loop toch niet zo snel
 • John Lennon - Imagine
 • Ed en Willem Bever - Hup daar is Willem!
 • Doors - Riders on the storm
 • Peter en zijn Rockets- Kom van dat dak af
 • Mouth & Macneal - How do you do
 • George Harrison - My sweet lord
 • The middle of the road - Soley Soley
 • Lynn Anderson - Rose Garden
 • J. Bastos - Loop di Love
 • Neil Diamond - I am...I said
 • Slade - Get down and get with it
 • Janis Joplin - Me and Bobby McGee

Bron: www.top40.nl

 

 

Voorwaarden deelname Sarahdag

icon okeDe voorwaarden:

- je bent 50 jaar in 2021. Geboren in 1971.

Lees meer...

 

33e Sarahdag

 Helaas hebben we besloten dat in 2021 er geen Sarahdag Rijsbergen plaats vindt.


pencil clip art

Sarahdag Rijsbergen...
Traditiegetrouw: iedere laatste zaterdag van augustus!