1973

1973 LOGO NEW

1973 was geen schrikkeljaar, maar had wel een schrikkelseconde. Samen met jou telde ons land 13.438.000 inwoners. Juliana was koningin van Nederland en we betaalden nog gewoon met de gulden. Er was geen witte kerst. De auto van het jaar was de Audi 80. Top 3 van de populairste meisjesnamen was: 1. Maria, 2. Bianca, 3. Johanna. De prijs van 1 liter bier was 1,65 gulden (0,75 euro).

Op verjaardagen dronk de visite zoete witte wijn, bessenjenever, advocaat met slagroom of vruchtenbowl. Daarbij natuurlijk plakjes worst en kaas met daarop een uitje en een augurkje. De meer creatieve huisvrouw ging aan de slag met ei in rookvlees, asperges in ham, gevulde eieren en huzarensalade. Tussen de hapjes op tafel stond standaard een glas met sigaretten.

Populair snoepgoed waren dropmatjes, salmiakpoeder, schuimblokken, trekdrop, zoethout, caramac, drie musketiers en van die dunne lange buisjes met zoetzuur poeder erin.

1973 drie musketiers

Bekende mensen die ook in 1973 geboren zijn:

 • Trijnte Oosterhuis
 • Gianni Romme
 • Anneke van Giersbergen
 • Edgar Davids
 • Yvon Jaspers
 • Marc Overmars
 • Heidi Klum
 • Xander de Bousonjé
 • Jeroen van Koningsbrugge
 • Daphne Bunskoek 

Maar bovenal is 1973 het jaar waarin jij geboren bent. Hieronder in het kort wat er nog meer gebeurd is in 1973.

Radio Veronica

1973 veronicaschip gestrand

Op 2 april wordt tijdens een zware storm het zendschip Nordery van radio Veronica op het strand van Scheveningen geworpen. Het schip komt muurvast te zitten. Twee weken later demonstreren 80.000 voornamelijk jongeren voor de legalisatie van de zeezender Veronica. Op dezelfde dag word het schip rechtgetrokken en terug gesleept naar internationale wateren.

Nieuws uit Nederland

Eemshaven wordt door koningin Juliana geopend

De groetplicht voor militairen wordt afgeschaft.

Johan Cruiff verhuist naar Barcelona.

De laatste door de Nederlandse staat geexploiteerde steenkolenmijn sluit haar deuren.

Koningin Juliana heeft haar 25 jarig regeringsjubileum.

Het kinderboek "Kruistocht in een spijkerbroek" wordt uitgebracht door Thea Beckman.

Autoloze zondag in Nederland

Op 18 november vindt de eerste autoloze zondag plaats in ons land wegens de oliecrisis. Doordat Nederland de kant van Israël koos in de Jom Kippoer oorlog, draaiden enkele Arabische staten de oliekraan dicht. De regering probeerde het olieverbruik te beperken door de autoloze zondag in te  stellen. Enkel politiewagens en ambulances mochten rijden. Het leverde spectaculaire beelden op van lege autosnelwegen.

1973autolozezondag

Sport

Ajax wint voor derde keer op één rij de  Europacup 1, ze mogen de beker houden. NAC is kampioen eerste divisie.

De Tour de France start dit jaar in Scheveningen. Zoetemelk eindigt als beste Nederlander op de 4e plek. Eddy Merckx wint de 8e editie van de Amstel Gold race.

Piet Kleine wordt 3e op het WK allround schaatsen. Bij de vrouwen eindigt Atje Keulen-Deelstra als eerste.

Nederland wordt wereldkampioen hockey. Bij ijshockey eindigen ze op de 2e plaats.

 

Eerste naaktstrand in Callantsoog.

In 1973 krijgt Callantsoog het eerste legale naaktstrand van Nederland. Het is een afgebakend stukje land van slechts 400 meter, tussen de kilometerpalen 15.530 en 14.950, maar het betekend een ware revolutie voor alle Nederlandse naturisten. Al snel volgen andere gemeentes maar een landelijke legalisering volgt pas in 1986.

Turks Fruit

Turks Fruit is met ruim 3,3 miljoen bezoekers de meest succesvolle Nederlandse bioscoopfilm aller tijden. De film is gebaseerd op een boek van Jan Wolkers.

turks fruit dutch movie poster

De meest bekeken Engelstalige film is "The exorcist".

Televisie

Rond 1973 zat de gemiddelde Nederlander anderhalf uur per dag voor de televisie.

In Nederland komt de eerste aflevering van Pepi en Kokki op televisie. Ook de spelshow "Ren je rot" gepresenteerd door Martin Brosius komt in 1973 op tv. Wim Kan komt voor het eerst met zijn Oudejaarsconference "Zuinig over de drempel" op televisie. Met 8,8 scoort hij de hoogste waardering aller tijden. Van zijn lp gaan er 300.000 over de toonbank.

In de Verenigde Staten worden Kojak en The six million dollar man voor het eerst uitgezonden.

1973peppienkokkki

Oorlogen

De oorlog in Vietnam maakte deel uit van de koude oorlog. De oorlog was erg complex en toonde aan hoe moeilijk het kan zijn om als Westers land ergens een democratie in te voeren. De Amerikanen hadden kosten nog moeite gespaard om de democratie in Zuid-Vietnam in te voeren. Hun kosten bleken vrijwel voor niets. In januari tekende Nixon een wapenstilstandovereenkomst. De Amerikaanse troepen konden in maart uit Vietnam weg gehaald worden.

Jom Kippoeroorlog (ook wel oktoberoorlog) was een oorlog tussen Israel en de arabische staten Egypte en Syrie. De oorlog duurde van 6 tot 25 oktober en wordt zo genoemd omdat deze uitbrak op de joodse "Grote Verzoendag", Jom Kippoer in het Hebreeuws.De oorlog had wereldwijde gevolgen door de Arabische olieboycot. Dat was een straf van de Arabische staten voor de Westerse wereld, omdat die Israël steunde.

Eurovisiesongfestival 

De 18e editie wordt gehouden in Luxemburg, Luxemburg. De eerste prijs wordt gewonnen door Luxemburg met het liedje "Tu te recconnaïtras" van Anne-Marie David. Nederland eindigt op de 14e plaats met Ben Cramer. De taalregel die bepaalde dat landen alleen songs in 1 van hun nationale talen mochten inzenden, werd ingetrokken. Dit leidde ertoe dat de artiesten uit enkele landen in het Engels zongen. Dit jaar deed Israël voor de eerste keer mee.

1973 songfestival

Overlijden Pablo Picasso

Op 8 april overlijdt Pablo Picasso op 92-jarige leeftijd.  Te Avognon wordt de eerste Pablo Picasso-expositie geopend. Alle 201 doeken die hij heeft geschildert sinds 1970 worden er tentoon gesteld.

1973pablopiccasso

Eerste mobiele telefoongesprek

Martin Cooper, hoofd van het onderzoeksteam Motorola, voert het eerste mobiele telefoongesprek. De mobiele telefoon waar hij mee belt weegt 1,1 kg. 

Jupiter

1972jupiter

Pioneer 10 was de eerste ruimtesonde naar Jupiter en scheerde in december 1973 op een afstand van 130.000 km langs Jupiter en stuurde de eerste detailsopnames naar de aarde. Jupiter is de grootste planeet van het zonnestelsel. Het heeft geen vast oppervlak.

Gebouwen

Het World Trade Center in de VS wordt geopend.

De bouw van het Sears gebouw is gereed. De toren inclusief antenne, is met 527 meter een van de hoogste gebouwen ter wereld. Het gebouw telt 110 verdiepingen.

Opening van het Sydney Opera House door koningin Elizabeth.

Welke liedjes waren ondermeer een hit in dit jaar?

 • Do you love me - Sharif Dean
 • Angie - The Rolling Stones
 • We were al wounded at Wounded Knee - Red Bone
 • 'T is weer voorbij, die mooie zomer - Gerard Cox
 • My friend the wind - Demis Roussos
 • Rote Rosen - Freddy Breck
 • Radar Love - Golden Earring
 • Dag zuster Ursula - Rob de Nijs
 • Crazy Horses - The Osmonds
 • Papa was a Rollin'stone - The Temptations
 • Ben - Michael Jackson
 • Killing me softly with his song - Roberta Flack

Bron: www.top40.nl, wikepedia

 

 

Voorwaarden deelname Sarahdag 2023

icon okeDe voorwaarden:

- Je bent geboren in 1972 of 1973 en je hebt nog niet eerder deelgenomen aan de Sarahdag Rijsbergen. Lees meer...


 

 

Inschrijvingen 2023

Save the date: zaterdag 26 augustus 2023! Alle ladies uit Rijsbergen en omstreken die in 1972 of 1973 geboren zijn, zijn van harte welkom!
Inschrijven kan vanaf 2 april 2023. 

pencil clip art

Sarahdag Rijsbergen...
Traditiegetrouw: iedere laatste zaterdag van augustus!